Wat is de houdbaarheid van lijm?

Afgelopen weken heb ik vaak de vraag van cursisten/collega`s gekregen: Kan ik de lijm gebruiken die ik voor de lockdown heb geopend? Wat is de houdbaarheid van mijn lijm?

Dit bracht mij op een blog: hoe lang gaat wimperlijm en andere wimperbenodigdheden mee?

Neem de tijd om dit bericht te lezen en door je wimpervoorraadkast te bladeren. Dit is een goed moment om uw oude inventaris bij te werken met de nieuwste benodigdheden, zodat je jezelf en jouw klanten straks na de lock down een nieuwe start kunt geven.

Ik weet dat het verwarrend kan zijn als verschillende merken voor verschillende houbaarheid datums vermelden. Maar bij BL, het merk wat ik gebruik in de salon en voor de trainingen, is de standaard vervaldatum voor lijm als volgt vastgesteld:

3-6 maanden (ongeopend)
1 maand (eenmaal geopend)

De reden dat BL deze ruime periode van ‘3-6 maanden’ kan geven, is dat de houdbaarheid van je lijm enorm afhankelijk is van drie factoren:

1) Wanneer de lijm is vervaardigd

2) Wanneer de lijm voor de eerste keer wordt geopend

3) Hoe het wordt opgeslagen

Factoren voor de houdbaarheid van lijm

Factor 1. Wanneer de lijm wordt vervaardigd

De fabricagedatum is misschien wel een van de belangrijkste indicatoren voor de versheid van de lijm.

En hier is waarom:

Weet je dat cyanoacrylaat reageert op zelfs de kleine hoeveelheid vocht in de lucht en dat het droog begint te worden? Dat is wat er gebeurt met elke lijm vanaf het moment van productie.

Wanneer een lijm wordt vervaardigd en gebotteld, worden ze onvermijdelijk blootgesteld aan lucht en gaan ze achteruit (= verharding = drogen). Deze verslechtering van de lijm is een voortdurende ‘in-progress’-fase vanaf het moment dat de lijm wordt gebotteld, omdat je niet kunt voorkomen dat lucht in de fles komt.

luchtdichte verpakking?

Je zou kunnen denken, waarom doe je de lijm niet in een luchtdichte verpakking om het langer mee te laten gaan? Nou, dat heeft BL geprobeerd. Maar wat er werd ontdekt, is dat lijm de neiging heeft om een ​​bepaald type gas af te geven zodra het is geformuleerd – wanneer dit gas wordt opgebouwd en uitzet in een luchtdichte fles, wordt het flesje geëxplodeerd. Daarom moet elke lijm in een luchtstroomfles worden bewaard.

lijm flesje

Dit gebeurt in een luchtdichte container voor wimperlijm:

Momenteel is het beste materiaal dat beschikbaar is voor een flesje lijm genaamd PE, een ademend plastic dat de minimale hoeveelheid lucht in het flesje laat stromen. Het voorkomt dat de fles explodeert.

Omdat PE echter nog steeds lucht in de fles laat komen, bevindt de lijm zich altijd in de fase van uitharden en blijft deze verslechteren, zelfs als deze nooit is geopend of gebruikt.

Daarom is het belangrijk om de fabricagedatum van jouw lijm te weten en het kopen van “vers uit de batch” lijm cruciaal is voor de kwaliteit van jouw lijm.

De meeste merken geven niet direct de productie- of vervaldatum aan in de productverpakking. Het wordt meestal aangeduid met een batch code of een lotnummer .

Wat is een partijnummer?

Met het partijnummer kunnen fabrikanten of leveranciers de batch identificeren waarin het product is geproduceerd. Fabrikanten houden de datum en plaats van fabricage van de batch met het partijnummer bij. Als je de fabricagedatum van je lijm wilt weten, neem dan contact op met de leverancier.

Waar kan ik dit nummer vinden?

Het partijnummer of de batchcode wordt meestal direct op de bodem van het flesje of ergens in de buurt gedrukt; je kunt het ook proberen te vinden op de productverpakking.

partij nummer

Factor 2. Wanneer een product voor de eerste keer wordt geopend

Als een product eenmaal is geopend en aan lucht is blootgesteld, begint het zijn kwaliteit te verliezen. Het is erg belangrijk om bij te houden wanneer je jouw product voor het eerst opent. Gebruik een sharpie om de geopende datum op de achterkant van de verpakking te schrijven.

lijm zakje

Hoe je de lijm op de juiste manier gebruikt tijdens het aanbrengen van de wimperextensions
  • Maak bij het aanbrengen van een lijmdruppel geen direct contact met het oppervlak van jadesteen
  • Laat het flesje boeren
  • Veeg de lijm kop direct schoon na gebruik
  • Sluit het deksel ALTIJD goed

Factor 3. Hoe het wordt opgeslagen

Het maakt niet uit welk merk lijm je gebruikt, het is belangrijk om een ​​constante luchtvochtigheid en temperatuur te behouden. Volg deze tip om de houdbaarheid van je wimperlijm te verlengen.

  1. Schrijf de aankoopdatum, de openingsdatum en de naam van de lijm op.
  2. Uit direct zonlicht houden en in een koele en donkere kamer bewaren.
  3. Bewaar silicagel in de zak met lijm.

De houdbaarheid van:

Wimper extensions

Wimperextensions zijn gemaakt van PBT, het materiaal zelf vervalt niet, maar na verloop van tijd kan de krul hun vorm verliezen. Om te voorkomen dat de krullen ontspannen, bewaar je je wimpers op een koele, droge plaats, uit de buurt van direct zonlicht of vocht.

Gelpads voor onder de ogen

Gelpads kunnen ongeopend 2 jaar meegaan, na opening onmiddellijk gebruiken.

Primer

Primer bevat alcohol, waardoor het ongeopend tot 3 jaar meegaat, na opening binnen 12 maanden gebruiken.

remover

Crème type: ongeopend 2 jaar, eenmaal geopend 6 maanden.

Type vloeistof of gel: 1 jaar ongeopend, eenmaal geopend 6 maanden.

Lash foam

Lash foam kan ongeopend 3 jaar meegaan, na opening 12 maanden.