Haaruitval & Wimperextensions

We hebben allemaal last van haaruitval. Al het haar op ons lichaam valt uit en groeit opnieuw. Elk deel van het lichaam valt uit in zijn eigen cyclus. Je hebt dit waarschijnlijk opgemerkt als je regelmatig wax.

Leuk feit: okselhaar groeit ongeveer 50 procent sneller dan het haar op je benen

Je vraagt ​​je misschien af, hoe zit het met wimpers? Hoeveel natuurlijke wimpers verliezen mijn klanten elke dag en hoe lang duurt het voordat de haren terug groeien?

Als je vaak berichtjes ontvangt van jouw klanten waarin wordt beweerd dat “al mijn wimpers zijn uitgevallen”, is de cyclus waar we het eerste naar zouden moeten kijken. Dat komt omdat de groei en neerslag van de natuurlijke wimpers in een cyclus plaatsvinden. We blijven nooit haarloos, en we merken nooit echt dat we in feite de hele tijd haar verliezen. Het is alleen zo dat als je wimperextensions draagt, het veel meer opvalt als er een paar uitvallen.

haaruitval

Haaruitval fase

De anagene (groei) fase

Gedurende de groeifase groeit het haar door een deling van haarcellen. Op elk willekeurig moment bevindt zich ongeveer 80% van de haren in deze fase. Het is de langste fase in de haarcyclus en wordt vooral gekenmerkt door een intense activiteit van de haarwortel.

De katagene (overgang) fase

De overgangsfase duurt ongeveer 3 weken en is daarmee de kortste fase. Maar een klein deel van alle haarzakjes bevindt zich gelijktijdig in deze fase. Tijdens de overgangsfase krimpt het haarzakje en wordt het huidoppervlak dichtgetrokken. Het haar heeft zijn maximale lengte bereikt en groeit vanaf dan niet meer.

De telogene (rust) fase

De rustfase volgt direct aan de overgangsfase. Het is de laatste fase, waarna het oude haar door een nieuwe uitgestoten wordt. Daarmee begint een nieuwe cyclus.

haaruitval fase

In tegenstelling tot hoofdhaar hebben wimpers en wenkbrauwen een zeer korte anagene fase van ongeveer 30-45 dagen. De korte duur van dit wimpergroei stadium verklaart waarom ze korter zijn dan het haar van de hoofdhuid. Ongeveer 60-80% van de wimpers bevinden zich in deze fase.

Het gaat erom dat de juiste voedingstoffen en hormonen uit de bloedvaatjes worden doorgegeven aan de haarbol waar vervolgens de cellen worden aangemaakt waaruit een haar bestaat. De cellen worden uit de follikel naar boven geduwd, voilà een haar.

Matrix cellen

Onderaan in de haar bevinden zich matrixcellen. Deze maken de eigenlijke haar door zich voortdurend te delen en vervolgens een specifieke vorm en functie aan te nemen. Verstoring van deze cellen zorgt ervoor dat de totale structuur van de haar op een nog onduidelijke manier verandert. Het resultaat is dat een haar daardoor snel broos wordt en uiteindelijk zal breken of uitvallen, waardoor uiteindelijk volledige of gedeeltelijke kaalheid ontstaat.

haaruitval matrix

Haaruitval door geneesmiddelen

Haarverlies door het gebruik van medicijnen komt vrij veel voor. Het is meestal een vorm van haaruitval die niet permanent is. Soms begint de haaruitval in de eerste paar weken na het begin van het gebruik van het geneesmiddel, maar in veel gevallen kan het haarverlies pas na enkele maanden van de start van het geneesmiddel zichtbaar worden.

De kans op het ontwikkelen van haaruitval is natuurlijk afhankelijk van het gebruikte medicijn, maar ook de gevoeligheid voor haaruitval bij de klant. Dit betekent dat de ene persoon haaruitval ontwikkelt bij het gebruik van een bepaald medicijn, terwijl een ander bij het gebruik van hetzelfde geneesmiddel helemaal geen haaruitval bemerkt, of slechts haarverlies in veel mindere mate.

haaruitval medicijnen

INTAKE FORMULIER

Wanneer je een nieuwe klant krijgt is het belangrijk om zoveel mogelijk informatie te krijgen over deze klant. Dit kun je het beste doen door een intake formulier te laten invullen.

Dan is het handig om aan te kunnen laten kruizen of ze last hebben van specifieke aandoeningen zoals allergieën, gebruik van medicijnen of bijvoorbeeld een zwangerschap. Aan de hand van wat zij aankruist kun jij dus weer de beslissing maken of het verstandig is haar te behandelen en te informeren.